Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκή Ενωση και Πανεπιστήμιο

...και αυτοί τον χαβά τους! Η απόλυτη νεοφιλελεύθερη βλακεία μόλις εκδηλώθηκε από τη βρυξελιότικη γραφειοκρατική νιρβάνα που και πάλι αποδεικνύεται στην κοσμάρα της. Ναι είμαι θυμωμένος!
Δείτε: http://ec.europa.eu/education/news/news1103_en.htm

2 σχόλια:

Antigone είπε...

Καλύτερα μη τους δίνετε το ελαφρυντικό της βλακείας, γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσουν ως ένα ακόμα καθεστός αλήθειας, από τα αγαπημένα τους, και να ακούσουμε καμία ώρα ‘συγνώμη κάναμε λάθη ήμασταν απλώς βλάκες’.
Το ranking είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Σταθερά μετά το 2005, το “soft” σύστημα διακυβέρνησης της Ε.Ε. επιτηρεί και ρυθμίζει απροκάλυπτα όλο και περισσότερο (τώρα και στο πανεπιστήμιο, κατά το τώρα και στον Κηφισό). Αφού μας είπε πως μας θέλει (curricular reform, universitty automomy?-το ερωτηματικό δικό μου, μην μπερδεύστε, αυτοί το έχουν λύσει το θέμα και πολλά άλλα...που ξέρουμε, τώρα ήρθε η ώρα να δει αν είμαστε καλά παιδιά και να μας βάλει στη σειρά με ένα ranking που μέσα σε όλα θα είναι και ‘independent δηλαδή όπως αναφέρεται ‘it should not be run by public authorities or universities;” Μάλιστα, γι’ αυτό το παιχνίδι δίνονται αρκετά λεφτά (€ 1.1 million)...το ζήτημα είναι ότι οι πόρτες κλείνουν μια μια και δεν ξέρω από που θα φύγουμε και πως. Με τις υγείες μας!....μάλλον και εγώ τα νεύρα μου έχω....χάλια είμαι.

Aggelos είπε...

τελικά κάποιοι άνθρωποι και επιτροπές ζουν στο δικό τους κόσμο και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις αλλαγές(;) ή έστω τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω τους.
Εκτός από το ότι αυτό το πρόγραμμα έρχεται ως απόδειξη στους ισχυρισμούς των ακραίων φωνών εναντίον των ΕΕΠ, εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω:
1. είτε mono είτε multi-dimensional είναι ranking. οπότε εάν θέλουμε ο ΕΧΑΕ να διακρίνεται από την αυτονομία και να αναδεικνύει την διαφορετικότητα των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τότε ποια η θέση ενός προγράμματος με τη φιλοσοφία του ranking (το οποίο θα στοιχίσει και 1.1million);;;;
2. "Independent" εάν δεν το τρέξουν public authorities και universities, τότε μάλλον θα πρέπει να μου ορίζουν από τι θέλουν να είναι ανεξάρτητο (και από τι εξαρτημένο)
3. ο tenderer που θα σχεδιάσει το σύστημα ranking ποιος θα είναι, τι είδους εξαρτήσεις και από ποιους θα έχει, ποιους εννοούν ως stakeholders που θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό, και σε τελική ανάλυση τι ρόλο θα έχουν τα ιδρύματα και η πανεπιστημιακή κοινότητα στο ranking της!!!!!
4. Βολικό να ξεκινάς διαδικασίες ranking από engineering και business studies (μιας και εκεί το πιλοτικό πρόγραμμα ίσως έχει λιγότερες αντιδράσεις). Να ρωτήσω ως "αγαθός" πως αυτό το πιλοτικό από τους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους θα περάσει σε άλλες επιστήμες πχ. στις ανθρωπιστικές;;;;

Φαντάζομαι ο tenderer θα έχει ήδη τις απαντήσεις σε όλα αυτά απλώς μας τα φυλάει για έκπληξη.

ΥΓ (γιατί έχουμε και τον πόνο μας - βλέπε έρευνα)
Για να δούμε τώρα πως θα γίνει στο μέλλον η όποια συζήτηση για διασφάλιση ποιότητας και αξιολόγηση, (ή αναμόρφωση ΠΣ και ECTS)... Να δείτε πως θα επιβεβαιωθούν όλοι αυτοί που φωνάζουν (ίσως βέβαια για τους δικούς τους λόγους και στόχους...) εναντίον των ΕΕΠ.

Τελικά θέλει πολλές δυνάμεις για να τα παρακολουθούμε όλα αυτά και ίσως γερό στομάχι εάν πέρα από τις δικές μας έρευνες μας ενδιαφέρει να καταλαβαίνουμε τι παίζεται στο πανεπιστημίο σήμερα